SOKAKTAKİ YARALI HAYVANLARIN İYİLİK MELEĞİ OLDU

Doğa Gönüllüleri ve Hayvanları Koruma Derneği (DOGİAD) başkanı Selen Usta, hayvanlara kendini adamış durumda. Sokakta gördüğü her yaralı ve tedaviye muhtaç köpeği kucaklayıp barınağa götürüyor. Çocukluğundan beri hayvanları çok seven Selen Usta : "Evimizde kedi, köpek, sincap gibi bir sürü hayvan besledik; babadan aileden gelme bir şey bu. Ailemizde böyle büyüyünce, tabii ki doğadaki bizler dışında başka canlıların olduğunu da fark ettim. Daha sonra kendi bilincim yerine geldikten sonra, sokakta hayvanları beslemeye başladım. Yaklaşık 17-18 yıldır kendi imkânlarımla sokak hayvanlarını besliyorum. Param olmadığında restoranlardan kuru ekmekler topluyorum ve yine de hayvanları besliyorum. Çok etkilendiği bir olayı anlatırken de adeta o güne gitti. "Mart 2020 pandemi döneminde aldığım bir vahşet haberi oldu. 'Adana Kozan ilçesindeki barınakta köpeklerin açlıktan birbirlerini parçaladıklarını duydum.' Hemen Kozan’a gittim ve belediye başkanıyla konuştum. O zamana kadar birçok kişi gitmiş ancak kimse çözüm üretememişti. Hayvan barınağında '350’ye yakın hayvan vardı ve bunların 250’ye yakını ise uyuzdu.' Tamamen kendi bireysel çabam ve imkânlarımla uyuz ilaçlarını aldım. O ortamı görünce kimseye güvenemezdim. Tedavilerini kendi ellerimle yaptım."                                                                                                                     Tedavilerini yaptığı hayvanları sahiplendirme çabası içine giren DOGİAD başkanı Selen Usta, daha sonra yaptıklarını ise şöyle ifade etti: "Tedavilerini yaptığım hayvanlardan 80 tanesini sahiplendirdim. Tabii ki bu tedavi sürecinde ölen hayvanlarımız da oldu, maalesef. İnsanlara zarar vermeyecek olan köpekleri ise kısırlaştırıp doğal yaşama saldık."    

Barınak kiraladı

Hayvanların tedavi meleği olan, sokakta bulduğu bakıma muhtaç hasta ve yaralı köpekleri ailesinin bahçeli evine toplamaya başladığını sözlerine ekleyen Selen Usta: ‘’ Sahipleri tarafından terk edilmiş çoğu hasta, yaralı ve tedaviye muhtaç hayvanları gördükçe bir, iki, üç derken bir baktım 15 adet hayvanım var. Ailemin bahçeli evi bu hayvanlara yetecek durumda değildi. Durum böyle olunca bir yer kiralamaya karar verdim.’’

Barınaktaki her köpeğin bir hastalığı var

Barınakta tedavi gören 40 köpeği olduğunu vurgulayan Selen USTA: ‘’Köpeklerin çoğunu darp edilmiş olarak buldum. Yarası olan var. Bazıları kör edilmiş, ayağı kırık olan var… Hatta maalesef tecavüze de maruz kalmış hayvanlar var. Hepsi farklı bir hastalık nedeniyle buradalar. Hepsinin hastalığını tek tek biliyorum. Her gün barınağa geliyor tedavilerini yapıyor ve besliyorum.’’  DOGİAD başkanı Selen Usta, cerrahi müdahale gereken hayvanları veterinere götürdüklerini ve bunun da maddi zorluklarını şu şekilde dile getirdi. ‘’Birkaç tanesinin kalıcı hastalığı var. Kanserli olan var, sağırımız var, körümüz var, epilepsimiz var’’ diyen Selen Usta : ‘’Hayvanların veteriner tedavileri çok para tutuyor. Hayvansever dernek üyelerimiz bize destek olsa da bunu karşılamakta oldukça zorlanıyoruz. Çünkü düzenli bir gelirimiz yok.’’ Tedavileri uzun süren hayvanların yaşları ilerleyince sahiplendirmekte zorluk çektiklerini ve bunları sokağa da salamadıklarını söyledi.

3000 hayvan sahiplendirdi. Parkta elinde mamayla geziyor 

Kısırlaştırılmış ve sokaklara salınmış hayvanlar olduğunu vurgulayan ve bunların insanlar tarafından beslenmesi gerektiğini belirten Selen Usta, kendisini çok mutlu eden bir olayı şöyle anlattı: "Adana Merkez Park'ta köpeklerimi gezdirmeye çıkmıştım. Parkta kendi köpeklerini gezdiren insanlar da vardı ve sokak köpekleri onların hayvanlarına saldırıyordu. Oysa beni gören köpekler etrafımda toplanmaya başladılar, çünkü elimde bir poşet mama vardı. Başka bir gün yine hayvanlarımı gezdirirken bir baktım parkta her köpek sahibinin elinde bir poşet mama var. Onlar da sokaktaki hayvanlarını beslemeye başlamış. Bunu görmek benim için mükemmel bir duyguydu."

Toplumsal fayda için herkes kapısının önüne bir tas yemek ve su koymalı 

DOĞİAD Başkanı Selen Usta, sokak hayvanlarının aç kaldığı ve bu nedenle insanlara saldırdığı konusunda uyarıda bulunarak, herkesin kapısının önüne bir kap yemek ve bir tas su bırakmasını öneriyor. Bu basit eylemin, sokak hayvanlarının açlıkla mücadelesine yardımcı olabileceğini ve dolayısıyla toplumun genel güvenliğine katkı sağlayacağını belirten Selen Usta, "Evlerde kedi, köpek veya kuş gibi bir hayvan besleyin. Sizi tahmin edemeyeceğiniz kadar mutlu edecekler, buna eminim. Hatta bu size tedavi gibi etki edecek." Hayvanların insanların duygusal ve psikolojik tedavisine olumlu katkı sağladığını da sözlerine ekleyen Selen Usta: "Özellikle psikolog desteği alan özel çocuklar var. Otistik, down sendromlu veya ruhsal sorunları olan birçok insan bulunmakta. Psikologlar, hayvanların bu özel bireylerin ve insanların psikolojik tedavisinde büyük katkı sağladığını belirtiyorlar. Çünkü hayvanlar, karşılıksız bir sevgi sunarak bu bireylerin mutlu bir yaşam sürmelerine yardımcı oluyor. Hayvan sahiplendirdiğimiz aileler, bize çok olumlu dönüş yapıyor. Teşekkür ediyor."

Sokaktaki hayvana destek istiyoruz    

Doğa Gönüllüleri ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Selen Usta: "Önceleri, insanlar tarafından darp edilmiş ve eziyete maruz kalmış hayvanların tedavi süreçlerini sosyal medyada paylaşmadık. Yapılanları sadece derneğimiz adına ve hayvanseverlik olarak değerlendirdik. Ancak, artık toplumsal bilinç açısından, hayvanlara yönelik vahşeti göstermek gerektiğine inanıyorum ve bu nedenle Facebook ve Instagram ‘dogiad_01’ hesaplarımızda hayvanlara destek çağrılarımızı yayınlıyoruz. Amacımız, toplumun hayvanlara bakış açısını değiştirmek. Ayrıca, mama fiyatlarının çok yükseldi. Kendi imkânlarımızın yeterli gelmediği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Eskiden 50-60 liraya alabildiğimiz bir torba mama şimdi 700-800 lira oldu. Bu nedenle, hayvanlara destek için yardım istiyorum." Hayvanlar üzerinden maddi çıkar elde edenler hakkında uyarıda bulunan Selen Usta: "Sosyal medyada yaralı hayvan fotoğrafları paylaşarak bu hayvanların tedavisi için para toplayan ve maddi çıkar sağlayan kişilere itibar etmeyin. Yardımlarınızı hayvanları koruma derneklerine yapın." Dedi.