• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Mart 2025’te Bileşik Endeks 83 puan oldu

Mart 2025’te Bileşik Endeks 83 puan oldu

EKONOMİ 25.04.2025 17:45:17 0
Mart 2025’te Bileşik Endeks 83 puan oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Mart 2025 sonuçlarına göre, Bileşik Endeks bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 83 puana geriledi.

İSTANBUL (İGFA) - İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlananİnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin2025 Mart ayı sonuçları açıklandı.

Raporda, Bileşik Endeks’in mart ayında, yurtiçindeki finansal şoklardan ve yurtdışındaki tarife belirsizliğinden olumsuz etkilenerek gerilediği belirtildi. Yurtiçinde yaşanan siyasi gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan finansal şokların, faaliyetler ile güven ve beklentileri sınırladığına da dikkat çekildi. Buna rağmen mart ayında faaliyetlerde toparlanma çabası görüldüğü ifade edildi. Finansal şoklar sonrası alınan ilave sıkılaşma önlemlerinin iç pazardaki toparlanma beklentilerini ötelediğine de vurgu yapıldı.

Yurtdışı tarafında ise mart ayının, ABD’nin uygulayacağı tarife oranlarına ilişkin beklentilerle geçtiği kaydedildi. ABD tarife oranlarını 2 Nisan tarihinde açıklamıştı. Bu nedenle mart ayı boyunca ihracat pazarlarında yaşanan tarife belirsizliği, Bileşik Endeksi de ihracat yönü ile olumsuz etkiledi.

BİLEŞİK ENDEKS 1,3 PUAN DÜŞTÜ

Rapora göre, Bileşik Endeks 2025 yılının ilk çeyreğinde düşüş gösterdi. Mart ayındaki geleneksel toparlanma ise finansal şoklara ve ihracat pazarlarındaki tarife belirsizliğine takıldı. Bu koşullara rağmen iç pazarda toparlanma çabası yaşandığına rapor yer verildi. Öte yandan, ihracat pazarlarında ticarette korumacılık belirsizliğinin olumsuz etki yarattığına değinildi. 2025 yılı mart ayında Faaliyet Endeksi sınırlı ölçüde artarken, Güven ve Beklenti Endeksleri ise belirgin şekilde gerileme gösterdi.

Tüm bu gelişmeler sonucunda, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi,Mart 2025’tebir önceki aya göre 1,3 puan azalma kaydederek 83 puana geriledi.Bileşik Endeks,2024 yılımart ayını ise 96,7 puan ile tamamlamıştı.Raporda,Bileşik Endeks için yılın zorlu geçeceği görüşüne yer verildi.Bileşik Endeks’inyılın ikinci çeyreğindefinansal şokların etkileri, ilave sıkılaşma önlemleri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekilleneceğine raporda dikkat çekilirken, endeksin durağan kalacağı da belirtildi.

FAALİYET ENDEKSİ 0,2 PUAN YÜKSELDİ

Türkiye İMSAD’ın hazırladığı rapora göre,2025 yılının ilk iki ayında gerileme gösteren Faaliyet Endeksi,martayındasınırlı artış gösterdi.2025’in üçüncü ayında, yurtiçindeki finansal şoklar ve uzatılan tatil nedeniyle çalışma gün sayısındaki azalma faaliyetlerde etkili oldu.İhracat pazarlarındaki tarife belirsizliklerininise ana etki unsuru olduğunun altı çizildi. Ayrıca, küresel pazarlarda belirsizlik ve durgunluğun sürdüğüne deyer verildi.

Raporda paylaşılan verilere göre, 2025 yılı mart ayında Faaliyet Endeksi bir önceki aya göre 0,2 puan arttı ve 124,7 puanayükseldi. Bu sonuçla birlikte Faaliyet Endeksi, 2024 yılımart ayı seviyesinin iseoldukça altında kaldı.

Raporda, 2025Mart ayında yurt içi satışlarınbir önceki aya göre sınırlı ölçüde arttığına yer verilirken, finansal şokların iç talebi olumsuz etkilediği belirtildi.  İhracatın mart ayında değişim göstermediği ve pazarlarda durgunluğun sürdüğü de vurgulandı. Ayrıca, küresel ticarette korumacılık endişelerinin de belirsizliği artırdığı ifade edildi. Mart 2025’te, üretiminbelirgin şekilde yükseldiği ve ciroların da artış gösterdiği paylaşıldı.

İnşaat malzemesi sanayisinde faaliyetlerin, sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler tarafından belirlendiği raporda ifade edildi.Ayrıca, iç pazarda finansal şoklar sonrası alınan ilave sıkılaşma önlemlerinin talebi sınırlayacağına vurgu yapıldı. İhracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelendiği belirtilirken, TL’deki değer kaybının bu kez ihracatı destekleyeceğinin altı çizildi. Faaliyet Endeksi’nin yılın ikinci çeyreğinde dezayıfkalacağına dair öngörüde bulunuldu.

Güven Endeksi 2,2 puan azaldı

Raporda,2025yılı mart ayında Güven Endeksi’nin belirgin şekilde gerilediği belirtildi.Mart ayında yaşanan finansal şokların güveni önemli ölçüde olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışından ekonomik programa olan güvenin azaldığına da dikkat çekildi. Faaliyetlerdeki sınırlı toparlanmaya rağmen güvenin zayıfladığına yer verilirken, ihracat pazarlarında da korumacılık girişimlerinin yarattığı belirsizliklerin güveni olumsuz etkilediği ifade edildi. İç ve dış pazarda artan belirsizliklerin güven endeksini sınırladığı da raporda kaydedildi.

Bu gelişmelere bağlı olarak,2025Martayındagüven seviyesi bir önceki aya göre 2,2 puan düşerek57,7 puanseviyesine indi. Güven Endeksi 2024 yılı mart ayını ise 72,2 puan ile kapatmıştı.

Rapora göre, Mart 2025’teTürkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi deönemli ölçüde düşüş gösterdi.İnşaat sektörüve inşaat malzemesi sanayisinde de güven seviyesininbelirgin şekilde gerileme gösterdiğinin altı çizildi.Ayrıca, yurt içi pazarlarda güveninazaldığına, ihracat pazarlarına olan güveninise sınırlı ölçüde düştüğüne yer verildi.

Raporda paylaşılan görüşlere göre, martayında yaşanan finansal şokların nedeni olan siyasi gelişmeler, bundan sonra Güven Endeksi’ni belirleyecek en önemli unsurlardan biri haline geldi. Finansal şoklar ile alınmak zorunda kalınan ilave sıkılaşma tedbirlerinin de güven üzerinde olumsuz etki yaratacağı ifade edildi. Ticarette korumacılık belirsizliğinin de önemli unsurlardan olduğuna dikkat çekilirken, ihracat pazarlarındaki toparlanma belirsizliğinin ise güveni sınırlandırdığı bildirildi.

BEKLENTİ ENDEKSİ 68,5 PUANA İNDİ

Rapora göre,Beklenti Endeksi, 2025 yılının mart ayında sınırlı ölçüde gerileme gösterdi.Böylece, Beklenti Endeksi yılın ilk çeyreğinde düşüş kaydetti. Mart 2025’te yaşanan finansal şokların beklentileri olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı. Küresel ticarette korumacılık endişelerinin de beklentileri olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtildi. Ek olarak, üretim, yatırım ve istihdam beklentileri ise mart ayında farklı eğilimler gösterdi.                         

Yaşanan süreçlerin etkisiyle, Beklenti Endeksi2025 Mart ayında bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 68,5 puana indi.2024 yılı mart ayında ise Beklenti Endeksi 82,1 puan seviyesinde gerçekleşmişti.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin,2025 yılı mart ayında belirgin ölçüde düştüğüneyer verilen raporda, finansal şoklar ve şoklara neden siyasi gelişmelerin beklentileri etkilediği ifade edildi.Ayrıca, finansal şoklar karşısında alınan ilave sıkılaşma önlemlerinin de beklentileri zayıflattığına dikkat çekildi.

Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişleri ve ihracat siparişlerinde mart ayında değişim görülmedi. Öte yandan, önümüzdeki üç aya yönelik üretim beklentisinin arttığına, yatırım ve istihdam beklentilerinin ise sınırlı ölçüdedüştüğüneyer verildi.

Raporda yer alan değerlendirmeler kapsamında, 2025’in ikinci çeyrek dönemindebeklentileri şekillendirecek ana unsurun finansal şoklar sonrası siyasi ve ekonomik gelişmeler olacağı ifade edildi. Faiz indirimlerinin önemli ölçüde ötelendiği kaydedilirken, ihracat pazarlarındaki toparlanmanın ise bir diğer önemli beklenti olduğu vurgulandı. Öte yandan, yeni ABD yönetimin uygulamaya başladığı ithalat vergilerinin belirsizliği artırarak beklentileriolumsuz etkilediği belirtildi.

Bakan Bayraktar: Doğalgaz ve elektrik desteğinde 600 milyar TL'ye ulaşıldı

Ceyda Ateş ve eşi birlikte ilk kez kamera karşısında

Bursalı yüzücü Özgür Yonca, Avrupa üçüncüsü

Kamu sendikalarının üye sayıları 'Resmi'leşti... Memur-Sen zirvede

Pençe Kilit'te acı kayıp! 5 asker şehit!

Mavi Atlas ile denizler koruma altında

Karın şişkinliğine karşı uzman tavsiyeleri

İzmir Belediyesi’nin yangın uçağı talebi iddiası asılsız!

Başkan Böcek'ten Antalyalılara duygusal mesaj

Süper Enduro GP'nin kazananları belli oldu

TZOB'dan yangın ve anız uyarısı!

Klima çarpmasına dikkat! Baş ağrısının sebebi olabilir

Edirne Keşan’da emeklilerden iktidara uyarı

Bursa'da Mudanya Kaymakamlığı yangın riskine karşı uyardı

Sapanca'da unutulmaz yaz konseri

1 gün izinle 4 gün tatile... Temmuz'da öne çıkan seyahat rotaları

2025-ALES/2'nin cevap anahtarı yayımlandı

Ümit Özdağ’dan CHP’ye dayanışma ziyareti

Türk çikolatacılar tereciye tere sattı! Belçika'ya ihracat yüzde 441 arttı!

Kırkpınar'dan siyasi 'İnce' mesaj! Siyasette er meydanında yapılmalı

Bursa’da 2026 yılı arazi birim değerleri belirlendi

Yaz Spor Okulu öğrencilerine sağlık kontrolü

Bakan Yerlikaya'dan Ödemiş raporu: 228 konut ağır hasarlı!

Emniyet'te 2025 yılı atamaları belli oldu

Karatenin kalbi Bursa Gemlik'te atıyor

Sakarya Büyükşehir’in yumruğu Türkiye üçüncülüğünü getirdi

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplarda

Ege'den ABD’ye Türk lezzetleri köprüsü... Amerikalılar Türk su ürünlerini çok seviyor

Bursa Kültür Yolu Festivali’nde sanat ve eğlence buluşması

Kocaeli Halkevi Gençlik'te perde kapandı

Yükleniyor

Karın şişkinliğine karşı uzman tavsiyeleri

Klima çarpmasına dikkat! Baş ağrısının sebebi olabilir

Yaz Spor Okulu öğrencilerine sağlık kontrolü

Yaz sıcaklarında diyabetliler için 7 hayati önlem

Göz tansiyonuna karşı yıllık kontrol uyarısı

Bacak ağrısı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir

Uzmanı açıkladı: Sağlık bilgisi paylaşırken teyit edin

Diş sağlığı vücudun aynası... Bursa, sağlık turizminde yükseliyor

Çocuklarda polen alerjisi alarmı

Türk Sağlık Sen’den nöbet düzenlemesi eleştirisi

Tarım ve Orman'dan Isparta Eğirdir Gölü için dev adım... 21 milyar TL’lik Yatırım

Denizden çıkan çöpler farkındalığa dönüştü

Denizden çıkan çöpler farkındalığa dönüştü

Antalya Genç İklim Liderleri plastik kirliliğiyle mücadeleye odaklandı

Amasra'da denizi kirleten kömür ocağına 1,3 Milyon TL ceza!

Mudanya'da Sahil Güvenlik'ten denizlere nefes aldıran temizlik

Gemlik Körfezi’nde dalgıçlardan dip temizliği

Bursa'da asırlık ağacın yaraları sarıldı

İzmir'de deniz dibinden 1,5 ton ağ çıkarıldı!

Bursa İnegöl'den ödüllü 'atık pil' kampanyası!

Bakan Bayraktar: Doğalgaz ve elektrik desteğinde 600 milyar TL'ye ulaşıldı

Türk çikolatacılar tereciye tere sattı! Belçika'ya ihracat yüzde 441 arttı!

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplarda

Ege'den ABD’ye Türk lezzetleri köprüsü... Amerikalılar Türk su ürünlerini çok seviyor

TOBB’dan KOBİ’lere nefes kredisi müjdesi! TOBB Nefes Kredisi geri dönüyor

Otomotivde Avrupa'da rekor artışlar

Kadın girişimciler için küresel rehber hazırlanıyor

Fiyat gelişmelerinde 'Merkez'in Haziran raporu... Hizmet ve enerji fiyatları yükseldi, gıda geriledi!

Ticaret Bakanlığı’ndan 'cam kürecikler' için yeni tebliğ

Enflasyon rakamları açıklandı... TÜFE Haziran'da yükseldi, gıdada aylık düşüş!

Mavi Atlas ile denizler koruma altında

Edirne Keşan’da emeklilerden iktidara uyarı

1 gün izinle 4 gün tatile... Temmuz'da öne çıkan seyahat rotaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galatasaray Başkanı Özbek’i hastanede ziyaret etti

İzmitli çocukların sinema keyfi

Antalya Muratapaşa'da sünnet şöleni başvuruları başladı

Türkiye'nin en büyük lavanta bahçesinde renk cümbüşü

İzmir'de ormanın kahraman şehidi son yolculuğuna uğurlandı

Gıda güvenliği mesajı Bornova'dan verildi

Kalp masajıyla hayata döndü, herkesi uyardı

Bursalı yüzücü Özgür Yonca, Avrupa üçüncüsü

Süper Enduro GP'nin kazananları belli oldu

Karatenin kalbi Bursa Gemlik'te atıyor

Sakarya Büyükşehir’in yumruğu Türkiye üçüncülüğünü getirdi

İzmir Narlıdere'de voleybolculardan kıyı temizliği

Bostanlısporlu Mert, Taylandlı rakibiyle yenişemedi

Konya Selçuklu bu merkezde sporcu seçip yerleştirecek

Kocaeli’de judo fırtınası esiyor

Bursa Nilüfer'de 'Yaz Spor'larında ilk dönem tamamlandı

Mersin'de ‘U-11 / U-12 Futbol Şenlik Ligi’ sona erdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2