Yargıya ilişkin düzenlemeler komisyondan geçti

Yargıya ilişkin düzenlemeler komisyondan geçti

Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

ANKARA (İGFA) -TBMM Adalet Komisyonu'na gelen teklifle, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Buna göre, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak.

Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hakim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecek. Bu dönemde ilgilinin talebi üzerine yıllık izinler de kullandırılabilecek. Avukat yanında yapılacak staj sürecinde ise kamu kurum ve kuruluşu tarafından ilgilinin ifa ettiği kamu görevini aksatmayacak şekilde çalışma saatleri ile izin dönemleri ve süreleri düzenlenebilecek. Ancak ifa edilen kamu görevinin niteliğinden dolayı aynı anda staj yapma durumunda kamu görevinde aksama ortaya çıkacağı hallerde avukat yanında yapılan staj sürecinde de ilgiliye aylıksız veya ücretsiz izin verilebilecek.

İlgili mevzuatta memur kadrolarına geçiş hakkı tanınan sözleşmeli personel ancak memur kadrolarına geçiş hakkını kazandıktan sonra bu hükümlerden yararlanabilecek. Aylıksız veya ücretsiz izinler diğer mevzuatta yer alan sınırlamalara tabi olmayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanların staj sürecindeki izin dönemleri ve süreleri ile çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce avukatlık stajına başlamış olanlar hakkında önceki hükümler uygulanacak.

NOTERLERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Noterlik Kanunu'nda yapılan değişiklikle noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Buna göre, noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışması, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikte düzenlenecek. Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecek. Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılarak tahsil edilecek.

Noterlerin vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedellerine ilişkin beyanname verme usulü sadeleştirilecek. Buna göre, bir önceki aya ait beyannameler, her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlanacak ve aynı süre içinde ilgili dairelere verilecek. Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin Karayolları Trafik Kanunu'nun ek 18'inci maddesi çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince 2 lira işlem katılım payı alınacak. Bu miktar, her yıl bir önceki yıla ilişkin Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacak. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden katılım payı alınmayacak. Katılım payından muaf olan diğer kişi ve kurumlar ile uygulamaya ilişkin hususlar yönetmelikle belirlenecek.

El yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliğinin bilişim sistemine kaydedilecek.

Teklifle Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlıkları ile hakim ve savcı kadrolarına ilişkin düzenlemeye gidiliyor.

TÜRK MEDENİ KANUNU'NDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan edilecek. Bu ilanda; hükmü veren mahkeme, kararın verildiği tarih, dosyanın esas ve karar numarası ile adının değiştirilmesine karar verilen kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum tarihi, anne ve baba adı, önceki adı ve soyadı, mahkeme kararıyla verilen yeni adı ve soyadı yer alacak.

Boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak 1 yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilecek.

Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılacak. Buna göre en kıdemli Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet başsavcıvekili olarak görev yapmasına ilişkin düzenleme kaldırılacak. Bölge adliye mahkemelerinde Cumhuriyet başsavcıvekili Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecek. Ayrıca iş durumunun gerekli kıldığı yerlerde birden fazla Cumhuriyet başsavcıvekili görevlendirilebilecek.

CASUSLUKLA İLGİLİ YENİ SUÇ İHDAS EDİLECEK

Türk Ceza Kanunu'nda yapılan (TCK) değişiklikle casuslukla ilgili yeni suç ihdas edilecek.

Buna göre, TCK'nin "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" bölümüne eklenecek madde, Kanun'un "Devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma" başlıklı maddesinden sonra "Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme" başlığıyla yer alacak.

Söz konusu kanunda yaptırıma bağlanan "belge ve bilgi temini veya bunların açıklanması" dışında devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Fail hakkında hem bu suçtan hem de işlediği ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmedilecek.

Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askeri hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmışsa faile 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Suçun, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılacak.

Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlı olacak.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yapılan değişikliğe göre, suçun niteliğinin değişmesi durumunda müdafinin yanı sıra ek savunma hakkına ilişkin bildirimler sanığa da yapılabilecek. Müdafi sanığa tanınan haklardan onun gibi yararlanacak. Sanığın dosyadaki son adresine bildirim yapılamaması veya bildirime rağmen duruşmaya gelmemesi halinde müdafiye yapılan bildirimler yeterli kabul edilecek.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ÇİM KURABİLECEK

CMK'deki diğer bir düzenlemeyle de devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilecek.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'daki değişiklikle hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim haklarının kapsamı genişletilecek. Buna göre, açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin tüm öğretim türlerinden; diğer ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin ise kurum içinde verilebilen yaygın, dışarıdan ve açık öğretim programlarından yararlanmaları sağlanacak.

Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan iyi halli hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına, kurum disiplin, düzen ve güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde, kurumsal kapasite ve imkanların uygunluğu ölçüsünde devam edebilecek. Yaş, eğitim düzeyi, engellilik durumu, sosyal ve ekonomik durum ile benzeri ölçütlere göre ihtiyacı olan hükümlülere öncelik verilecek.

Kayıtlı olduğu eğitim kurumlarının ilgili mevzuatına göre gerekli şartları taşıyan ve kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin sınavları, kişi ve kurum güvenliği ile kurum disiplin ve düzeninin bozulmasını önleyici tedbirler alınarak belirtilen usule göre ceza infaz kurumu içinde yapılacak. Buna göre, ortaöğretim, ön lisans, lisans ve benzeri öğretim programları kapsamındaki sınavlar ile mesleki yeterlilik gibi yazılı veya sözlü sınavlar, ilgili kurum ile koordinasyon sağlanarak öncelikle çevrim içi, bunun mümkün olmaması halinde ise ilgili eğitim kurumu görevlisinin gözetiminde yüz yüze yapılacak.

Hükümlüler, merkezi sınavlar ile açık öğretim kurumları sınavlarına, sınav merkezi olarak belirlenen ceza infaz kurumlarında katılacak.



Diş tedavisi uyutarak güvenli mi?

Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

Kış hastalıklarına karşı 8 kritik öneri!

67 yaşındaki kalp hastası robotik cerrahi ile hayata tutundu

Tuvalette telefon alışkanlığı hemoroid sebebi!

Verem hastalığı halen tehdit ediyor!

Astım okul çağındaki her 7 çocuktan 1’inde görülüyor!

Kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!

Her gün bir çocuğa diyabet tanısı koyuluyor!

Manisa Soma 'Kara Duman' felaketini yaşıyor

TEMA Vakfı: Türkiye için zaman daralıyor, kömürden acilen çıkılmalı!

Antalya için felaket senaryoları... Çevresel ve sosyal yıkımlar vurgulanacak

Zeytin atıkları tekstile dönüşüyor

Plastik kirliliği ile mücadele için güçlü ses

Atıklar maharetli ellerde ‘sanat’ a dönüşüyor

Atıklardan oluşturulan sanat eseri Şile'de sergileniyor

TEMA Edirne'den 'ÇED' açıklaması

İzmir Büyükşehir'e 3,8 milyon TL 'çevre' cezası

Her yıl 57 milyon ton plastik doğaya karışıyor

Bakan Şimşek: İyileşmenin sürmesi oldukça önemli

Yarıyıl tatili otobüs bileti satışlarını yüzde 40 artırdı

Marmarabirlik nihai fiyatları açıkladı... Zeytinde avansa 'nihai' ayar!

Marmarabirlik kampanyayı kapatıyor... Zeytin üreticisinden 3 milyar 185 milyon TL’lik ürün aldı

Turunçgiller tarım ürünlerinin gözdesi

1,47 TL'lik motorin zammı pompaya yansıdı!

İnşaat üretimi Kasım'da yükseldi

Türkiye-Slovenya ikili ticarette güçlü birliktelikler getirecek

Engellilere yapılan satışlarda yerlilik oranı yüzde 40'a yükseltildi

Ücretli çalışan sayıları aylık ve yıllık arttı

Kuraklık, sel, taşkın ve fırtına olmaması için toprak korunmalı!

Bursa’da kentsel dönüşüm krizi: 8 yıldır bitmeyen mağduriyet

Zübeyde Hanım 102. yılında anıldı

Kastamonu'da 87 yıl önce hazırlanan duvar gazeteleri tarihe ışık tutuyor

Yavru gorilin adı 'Zeytin' oldu

Uzaktan çalışma 'kalabalık yalnızlık' duygusunu artırdı!

Şirketler yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor

57 Yıllık Gurur Anıtkabir’de taçlandı

İzmir Aliağa Yolcu İskelesi’nde sona doğru

Ankara'da kadın sağlığına tam destek

TOFAŞ BGL Beşiktaş'ı geçemedi

Konya Büyükşehir Belediye Türkiye Kupası'nda finalde

Bursa Nilüfer Belediyespor Eker Aydın’dan zaferle döndü

"Kutup Fatihi" unvanıyla tarihe geçti

TOFAŞ'tan FIBA Europe Cup'ta grupta üçüncü galibiyet

Zümra Rezzan Fransa’da Türk Bayrağı’nı dalgalandıracak

Erciyes'te Kar Ragbi heyecanı yaşandı

TOFAŞ, FIBA Europe Cup'ta Atina deplasmanında

2025'in pedal takvimi belli oldu

Keçiören Belediyesi evinde set vermedi

TOFAŞ BGL Beşiktaş'ı geçemedi

Bakan Şimşek: İyileşmenin sürmesi oldukça önemli

Başkan İmamoğlu: Bu bana değil diye düşünülmesin... Adaleti mumla arıyoruz!

Yarıyıl tatili otobüs bileti satışlarını yüzde 40 artırdı

Diş tedavisi uyutarak güvenli mi?

Yıllık 6 milyar TL tasarruf ettirecek yol hizmete girdi

Bakan Kurum İstanbullulara seslendi: Talep sizden yarısı bizden

Manisa Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülleri Törenine Hazırlanıyor

En çok gittiğimiz tatil bölgesi neresi? İşte Türkiye’nin 2024 tatil raporu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuk işleyecek!

Birinci sınıflarda karne yerine ‘gelişim’ heyecanı

Milletlerarası 5 antlaşma Resmi Gazete'de

SEKA Kâğıt Müzesi yine tam not aldı

Kuraklık, sel, taşkın ve fırtına olmaması için toprak korunmalı!

Konya Büyükşehir Belediye Türkiye Kupası'nda finalde

Marmarabirlik nihai fiyatları açıkladı... Zeytinde avansa 'nihai' ayar!

Meteoroloji'den 2024 havasının 'en'leri!

Hazırlığı 2 yıl, kurulumu 30 gün sürdü

BTÜ’nün bitkisel atık projesine TÜBİTAK desteği

İzmit Körfezi 7/24 gözetim altında

CHP'li Yontar'dan Bakan Tekin'e istifa çağrısı!

iOS 18.2 güncellemesini duyurdu

Türkiye ile Moğolistan arasında 10 stratejik imza

Yurdun iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve dona dikkat!

Okul zili yarıyıl tatili için çalıyor!

Beyaz perdede bu hafta vizyondakiler

Etil alkole bir 'Resmi' izin şartı daha!

Binler Beşiktaş'ta büyük mitingte! Türk yargısına 'Özel' çağrı!

Moğolistan Cumhurbaşkanı Ankara'da

20 milyon kişi sosyal yardımlarla hayatını sürdürüyor!

Yükleniyor