Hakan Berktaş (Sosyal Hizmet Uzmanı)

Tarih: 06.12.2022 00:00

'ALZHEIMER BAŞUCU KİTABI' ÇIKTI

Facebook Twitter Linked-in

Alzheimer hastalığını değerlendirdiğimizde kartopu gibi büyüyerek gelen büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. 

Bu nedenle Alzheimer hastalığı ve beraberinde getirdiği diğer problemleri bilmek, bu konuda bilinçlenmek ve hastalıkla ilgili farkındalığın da gelişmesi gerekiyor.

Sizler için kapsamlı bir araştırma ve titiz bir çalışma yaparak yazdığım bu kitabımda, Alzheimer hastalığının çözüm yolları konusunda ihtiyaç duyan herkese rehberlik ediyorum.

Çok yakın bir gelecekte, ki bu en fazla 5 yıllık bir süre diyebilirim, daha çok bakım ihtiyacı başta olmak üzere birçok sorun artacak, bu bağlamda devletimizin ve hükümetimizin de gerekli önlemleri alınması gerekiyor.

Alzheimer, Demans, Parkinson hastalıkları tek başına bir sağlık sorunu değildir, Alzheimer hastalığı ortalama 10-12 yıl devam eden bir süreçtir.

Alzheimer hastalığı bir depremse, beraberinde getirdiği sorunlar artçı depremdir, bunlar; bakım sorunu, ekonomik sorun, hukuki sorunlar, sağlık desteği sorunu, sosyal güvenlik sorunu, hastanın güvenliğinin sağlanması sorunu (hastanın kendisinden ve karşıdakinden korunması), aile içi iletişim sorunları, psiko-sosyal sorunlar, bakan kişilerde ortaya çıkan sağlık sorunları ve benzeridir ve çözümlenmesi gerekir.

İşte tüm bu konularda kitabımızda bilgilendirici ve yol gösterici olduk.

Yeri gelmişken değinmek isterim, Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği olarak birçok faaliyette de bulunduk.
 
Neler mi yaptık? 

-İnsanların sağlık ve bakım desteği konularında rehberlik hizmeti sağlamak için Sosyal Rehberlik Merkezi'ni kurduk, 

-Telefon, mail, watsapp gibi iletişim kanallarıyla ücretsiz rehberlik hizmeti verdik, 

-Konuyla ilgili 'Bakım Sigortası Kanun Tasarısı Taslağı' hazırladık ve TBMM’ye başvurduk, 

-Ailelere kısa eğitimler verdik,

-Yapmış olduğumuz basın toplantılarıyla ve basın açıklamalarıyla Alzheimer konusunu anlatmaya çalıştık,

-Alzheimer hastalığı konusunda hizmet veren Huzurevleri ve Engelli Bakım Merkezleri Platformu'nu kurduk,

Bu alanda farkındalığın ve bilgilendirmenin artması için multidisipliner bir anlayışla hazırlamış olduğum bu kitapta konuk yazar olarak 9 tane kendi alanında uzman hocamızın katkıları bulunuyor. 

İhtiyaç duyanlar Alzheimer alanında öğrenmek istedikleri her türlü bilgiyi bu kitapta bulabilecekler.

Kitabımızda; Alzheimer ve Demans'ın nedenleri ve belirtileri, evreleri, tedavisi konularında bilgilendirme yapılırken, hastayla iletişim yöntemleri, yakınlarının aile içi çatışmalarının neler olduğu ve nasıl engellenebileceği, bu hastalara gündüzlü bakım evinin uygunluğu, Alzheimer hastasına bakanlarda ortaya çıkan sorunlar, hasta yakınlarında logo terapi, Acil Servisler ve Alzheimer hastaların karşılaştığı sorunlar, hastalarda ilaç kullanımı, yatak yaraları, fizik tedavi ve egzersizlerin önemi, kandaki şeker, tansiyon, kolesterol ve magnezyumun Alzheimere etkisi, Alzheimer hastalığında besinlerin rolü, hastalarda beslenme, Covid 19'un Alzheimer'a etkileri, hasta öyküleri, Alzheimer hasta yakınlarının sosyal hakları, hasta ve yakınlarının hukuki sorunları, hastalığa bağlı psiko-sağlık ve sosyo-sağlık, Sosyal Rehberlik Merkezi ve işlevleri, Bakım Sigortası Kanun Tasarısı ve neler kazandıracağı gibi bir çok konuda bilgilendirici, yol gösterici açıklamalara yer verildi.

Sonuçta da hastalık konusunda karşılaşacağınız her türlü sorun ve çözüm yolları hakkında bilgilendirici bir başucu kitabı hazırladık.

İhtiyaç sahiplerinin başucundan eksik etmeyecekleri içerikli ve nitelikli bir kitabı ilgiyle okumalarını umuyorum.

Bu vesileyle sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —