Hakan Berktaş (Sosyal Hizmet Uzmanı)


DEPREMDE SOSYAL HİZMET UZMANI


Ülkemde dünyanın en büyük felaketi, son 500 yılın en büyük depremi yaşandı.

Deprem bize STK'ların ne kadar etkili ve önemli olduğunu gösterdi, bundan dolayı STK'ların desteklenmesi ve yeniden ele alınması gerektiğini gördük, biraz daha profesyonel projeler, etkinlikler yapılabilmesi için bazı kolaylıklar sağlanması gerekmektedir, deprem olur olmaz bir kaç saat içerisinde dernekler ve federasyonlar yardımı yüklemiş bölgeye doğru yola çıkmıştı bile.

Şüphesiz bu olayla ilgili herkes kendi mesleği açısından bakıp yorum geliştirmektedir, sağlık personelleri deprem sırasında ortaya çıkan sağlık sorunları konusunda, psikologlar depremzedelerin psikolojileri konusunda, hukukçular orada oluşan sorunları hukuki açıdan, ekonomistler ekonomik açıdan, güvenlik güçleri deprem bölgesindeki güvenlik açısından ve benzeri şekilde değerlendiriyor.

SOSYAL HİZMET BAKIŞ AÇISI

Sosyal Hizmet Uzmanı olarak bizler nasıl değerlendiriyoruz?

Multidisipliner meslek olan Sosyal Hizmet Uzmanlığı yukarıda saydığımız tüm disiplinler ve mesleklerin bakış açısıyla değerlendirmekte ve koordine etmektedir. 

Öncelikle depremzedeleri bulunduğu yerde ve zaman içerisinde değerlendirmektedir, çözülmesi gereken sorunlar düşünülür ve çözüm yollarına gidilir, şimdi kendimizi bir depremzedenin yerine koyalım;

Depreme maruz kaldınız, enkazın altında kaldıysa bir insan öncelikle kurtulması veya kurtarılması gerekmektedir, kurtarıldıktan sonra fiziksel tedavisinin yapılması, devamında periyodik pansumanlarının yapılması gerekmektedir, sürekli tedirgin ve kaygı düzeyi yüksek, umutsuzluk psikolojisine sahip olmaya başlarsınız, devam eden artçı sarsıntılar sizin psikolojinizi tamamen bozar, hele bir de ailenizden birinin cansız bedeniyle -ki bu anneniz, babanız, eşiniz, kardeşiniz, çocuğunuzdur- bir arada saatlerce enkaz altından sağ çıkıp çıkamayacağınızı düşünerek kaldıysanız. Bunun nasıl bir psikolojik travmaya neden olabileceğini düşünebiliyor musunuz? 

Bir de sürekli artçı sarsıntılarla her an deprem olacak korkusu ile yaşamaya başladıysanız, her an göçük altına kalacağınız korkusuyla yaşamaya çalışıyorsanız, şartlar gittikçe ağırlaşmaktadır.

Yaşam şartlarınızda çözülmesi gereken sorunlar; güven içinde kalacak yeriniz yok, hava -10 derecede soğukta dışarda ısınamadan kalıyorsunuz, içecek su, yiyecek sıcak bir yemek bulmakta zorlanıyorsunuz, cebinizde paranız yok, destek alacağınızı düşündüğünüz herkes ya sizin durumunuzda ya da sizden kötü durumda.

Her an evinizin, işyerinizin yağmalanma riski ile karşı karşıyasınız, tüm birikimlerinizi, kazanımlarınızı kaybetmiş durumdasınız.

Bedensel, ruhsal, zihinsel, sosyo-ekonomik, psiko-sosyal olarak yeniden iyileşmeniz, iyileştirilmeniz gerekmektedir, bunun da öyle çokta kolay ve kısa zaman içerisinde olmayacağını herkesçe öngörülen bir durumdur.

Öncelikle depremzedelerin tedavi süreci takip edilmeli, aile içinde oluşan kayıplar için psikolojik destek verilmesi gerekmektedir, oluşan sakatlıklar için rehabilitasyon sürecinin düzenlenmesi gerekmektedir, yıkılan evlerin yerine depremzedelere geçici barınma ve sürekli barınma imkanlarının sağlanması gerekmektedir, anne babası ölen çocukların koruma altına alınması gerekmektedir, yaşlıların ve engellilerin de korunma altına alınması gerekmektedir, yaralıların tedavisi ve tedavi sırasında ortaya çıkacak refakatçi desteği, deprem bölgesine gönderilecek yardımların neler olacağı, nasıl dağıtılacağı ‌bilinmeludir.

Tüm bunlar tamamen Sosyal Hizmet mesleğinin ve uzmanının görevleridir, onun için olası depremlerden önce nasıl bir hazırlık yapılmalı, toplum burada nasıl eğitilmeli gibi yeni yeni düşünceler projeler üretilmekte, hazırlanmaktadır. 

Örnegin her mahalle muhtarlığında deprem ekibi oluşturulabilir.

Yeniden istihdam sağlanması gerekmektedir.

İnsanların, ailelerin, toplumun rehabilitasyonunu yapmak gerekmektedir.

Bu arada iskelem yapısındaki bozukluklara bağlı rehabilitasyon sürecine girmesi gerekmektedir. 

Depremin oluşturacağı psikolojik sorunlarla baş etmesi gerekmektedir. 

Kriz durumunda neler yapılmalı? Ne tür sorunlar çıkabilir? Bu çıkacak sorunları nasıl çözebiliriz? Anne baba yoksunlukları, deprem bölgesine sağlanacak psikolojik destek, rehabilitasyon desteği, depremde sonra oluşacak yoksulluk sorunu ve bununla nasıl başa çıkılır?

İşte tüm bunlarla ilgilenmek, çözüm bulmak ve hizmet vermek için Sosyal Hizmet Uzmanı vardır.

Yılmaz Büyükerşen’e Hollanda’dan ödül

279,4 milyon demiryolunu tercih etti

'3 Şef Yarışması'nda başvurular uzatıldı

Bursa Büyükşehir ailesi yeni yılı birlikte kutladı

Bilecik’te alev alan araçtan hurda yığını kaldı

Vakıf mülklerinde usulsüz kiralamaya geçit yok!

Düzce'de trafik kazası: 1 ölü

Konya 31 ilçede kar mesaisini sürdürüyor

DarüşşafakaCemiyeti, kurumsal derecelendirme notuyla yine zirvenin sahibi oldu

Suriye görev dönüşü intihar eden sözleşmeli er Adıyaman'da defnedilecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Beşiktaş 17 7 4 6 7 27
6.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Alanyaspor 17 5 6 6 -2 21
10.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
11.Rizespor 17 6 8 3 -9 21
12.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
13.Konyaspor 17 5 7 5 -6 20
14.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
15.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5