Dr. Muzaffer Yurttaş

Tarih: 15.03.2024 00:00

Manisalılar Günü Üzerine !

Facebook Twitter Linked-in

İlleri tanıtma görevi sadece Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nün görevi değildir. Tarihi değerlerini, kültürel ögelerini, sanatçılarını, yazarlarını, yetiştirdiği önemli devlet ve sanat adamlarını, yemeklerini vs tanıtmak öncelikle o ile ait sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin görevidir.

 

Bir ili tanıtmanın pek çok yolu vardır. Festivaller, şenlikler, fuarlar, yazılar, kitaplar bu yollardan bazılarıdır. Köşe yazarlarının, gezi ve seyahat yazarlarının makaleleri de en az bunlar kadar etkili olacaktır. Televizyon ve radyo programlarının tanıtıma etkisi büyüktür. Bu tanıtım sadece bir kurumun veye kişinin gücü ile olmaz. İmece usulü ve elbirliği ile gayret gerekir. “Nemelazım” deyip bir kenarda durmak yerine “Bu benim işim, ben de elimi taşın altına koymalıyım” diyenlerin olduğu bir toplum her zaman başarılı olacaktır.

Manisa sevdalısı akademisyen, yazar, yerel tarih araştırmacılarından gönüllü kişilerin bir araya gelmesi ile Manisa Şehir Araştırmaları Platformu oluşturduk. Bu platform bünyesinde yaptığımız istişareler sırasında, Manisa’yı tanıtma adına yapılabilecek olan pek çok çalışmadan birisinin de belirlenen bir tarihin Manisalılar Günü olarak kutlanması fikri oldu.

Bu çerçevede Nisan ayının ilk haftasının Manisalılar Haftası, ilk Pazar gününün her yıl  “Manisalılar Günü” olarak kutlanması önerisi kabul gördü. Manisa’nın daha iyi tanıtılması, hemşehricilik bilincinin artması, Manisalılık ortak paydasında bir araya gelerek kültürel, tarihi ve turistik değerlerimizin tüm dünyaya tanıtılmasını hedefliyoruz.

 

Manisa’da 1.6 milyon kişi yaşıyor. Bunların bir kısmı Manisa’da doğmuş, bir kısmı da Manisa’da doyuyor, Manisa’ya sonradan gelmiş olsa da bu şehre karşı ayrı bir sevdası var. Manisa dışında İzmir, İstanbul, Bursa ve diğer tüm illerde yaşayan Manisalı sayısı belki de 1 milyon civarındadır. Bu kişilerin her biri yılda bir hafta boyunca ilini, ilçesini, tarihi değerlerini, coğrafi işaretli ürünlerini, gezilmesi ve görülmesi gereken turistik yerlerini, gün yüzüne çıkmamış pek çok değerlerini fotoğraf ile yazı ile sosyal medya hesaplarında ve sosyal medya gruplarında paylaşsa çok büyük engelleri aşmış oluruz.

Başta Manisalı hemşehri dernekleri olmak üzere tüm Manisalılar ve Manisa sevdalıları tarafından bu yıl Nisan ayının ilk haftasını Manisalılar Haftası, ilk Pazar gününü Manisalılar Günü olarak kutlanması noktasında desteklerinizi bekliyoruz.

 

Her ilçemizin kendine özgü o kadar tanıtılması gereken güzellikleri var ki, bunların çoğu yeterince bilinmiyor. Her Manisalı hemşehrimiz bulunduğu yerde bir tanıtım elçisi olmalı. Kendi ilçesini, Manisa’yı önce kendisi tanımalı ve sonra tanıtmalıdır. Özellikle hemşehri dernekleri bu konuda daha aktif olmalıdır.

 

Bu yıl Nisan ayının ilk Pazarı Ramazan ayı içinde yer aldığından dolayı belki birkaç iftar programı yapılabilir. Ama gelecek yıldan itibaren Manisalılar Gününü yüz yüze kutlamayı düşünüyoruz. Manisa’mızın değişik tarihi alanları bu kutlamalar için planlanabilir. Burada Manisalı yazarlar, sanatçılar, el sanatı ustaları, ressamlar, fotoğrafçılar, ilçelerimizi temsil edecek stantlarda ilçelerimize özgü ürünler tanıtılabilir. Halk oyunları, Manisa türküleri ile neşe ve coşku katılabilir. İlçelerimizden yaren ekipleri, mehter takımları, söz ustaları ile güzel bir gün yaşanabilir. Bir festival havasında Manisalılar Günü kutlanabilir.

 

Her Manisalı’ya, dernek başkanlarına, yazarlarımıza, basınımıza, siyasetçilerimize, il müdürlerimize, başka illerde bulunan hemşehrilerimize, sanatçılarımıza, akademisyen arkadaşlarımıza bu tanıtım konusunda büyük görevler düşüyor. Okuyanı, yazanı, düşüneni, çizeni bu çatı altında toplamayı arzu ediyoruz.

Tüm Manisalı dostlarımızdan bu yıl 1 - 7 Nisan tarihlerinde Manisa’ya ait sevdiği bir fotoğrafı #ManisalılarGünüKutluOlsun etiketi ile paylaşması konusunda yardımlarınızı talep ediyoruz.

Saygılarımızla

Dr. Muzaffer Yurttaş

24.Dönem Manisa Milletvekili

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği

Manisa Şube Başkanı


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —