SANKARA Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin öncülüğünde TUSEB Biyoteknoloji Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Nişantası Üniversitesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin başlattığı Alzheimer hastaları ve çocukları üzerinde yapılacak genetik araştırmaya, Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği olarak biz de dahil olduk.
Biliyorum ki bu araştırmanın sonuçları alanında devrim niteliğinde olup bir çok soruna ışık tutacak, dertlere derman, hastalıklara çare olacak.
Bu konuda Araştırma Başkanı Prof. Dr. İhsan Kara ile sizler için çok özel bir görüşme yaptım ve bakın bana neler söyledi;
"Alzheimer hastalığının nedeni bilinmiyor, tedavisi de yok, bu araştırmada genetik epigenetik mikrobiyotanın bağırsaktaki bakterileri çeşitlerine ve değişimleri ile ilgili araştırma yapılacak ve beyin ile bağırsak arasındaki ilişki değerlendirilecek, tabi bunun için araştırma bünyesindeki üniversitelerin tüm imkânları kullanılacak. Araştırmada kişinin tüm fonksiyonları; öğrenme, davranış, düşünce, hatırlama açısından değerlendirilecek, değerlendirme yüksek teknoloji ile yapılacak, ayrıca araştırmada ortaklar açısından değerlendirildiğinde çok iyi bir konsorsiyum oluşturulması düşünülüyor. Hastalığı oluşturan farklı mekanizmalar aydınlatılabilirse ve tespit edilen mekanizmalar tedavi edilirse hastalığın tedavisinde büyük adım atılmış olacak."
İşte boşuna demiyorum bu araştırma alanında devrim olacak diye ve bakın değerli bilim insanının daha ne müjdeler verdi;
"Bu araştırmamıza göre; yeni ilaçlar da geliştirilecek, moleküler mekanizmalarda aksiyon yerlerini düzeltmek için nokta atışlar yapılacak, silah sanayideki gibi önce bombarduman oluyordu, şimdi hedeflere yönelik saldırı yapılıyor, araştırma sonucunda ortaya çıkacak ilaçlar da bunun gibi hedeflere yönelecek".
Prof.Dr. İhsan Kara'nın araştırma öncesi verdiği bilgiye göre; genetik yatkınlığı yüksek riskte olan hastanın yakınları da araştırmaya katılacak ve hastalarda hastalık riski taşıyan 8 gene bakılacak, buradan çıkacak bilgiyle de insanların mikrobiyotanlarının süreci takip edilecek ve mikrobiyotandaki 100 trilyon mikroorganizmanın tümü incelenecek.
Türkiye de hiç bir akademisyene kısmet olmayan bu araştırmayla ilgili tüm etik onayların alındığı ve 4 ayda tamamlanacağı bildirildi.
Bu araştırmada EEG'lere de (Elektroensefalografi) bakılacak ve vakalarla psikologlar görüşecek, çalışma 3 ay sonra tekrar edilecek, aradaki değişiklikler kaydedilerek raporlandırılacak.
Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Genel Başkanı olarak böylesine önemli bir araştırmada bulunmak bize gurur veriyor.
Devrim niteliğindeki bu araştırmaya destek vermek ve çalışmalarda görev almak çok anlamlı.
Biz araştırma ekibinin hasta ve yakınlarına ulaşması için destek vereceğiz, bu konuda gerek özel huzurevi ve bakım merkezlerinde bulunan, gerekse Sosyal Rehberlik Merkezi'ni arayan müracaatçılarımızla görüşüp araştırmaya dâhil olmalarını sağlayacağız.
Gururlu olduğunuz kadar heyecanlıyız.
Sonuçlar şimdiden hayırlı olsun.
Sağlıcakla kalın.